Muziek Verbindt

Empowering & Supporting Music Projects Namibia

Muziek als taal van vrede en verbinding

“Muziek als taal van vrede en verbinding” … Vanuit deze overtuiging ontwikkelde ik dit project voor de kinderen en muziekdocenten van diverse muziekscholen en kunstencentra in het verre Namibië. Hiermee wil ik startups in de muzieksector ondersteuning en professionalisering bieden en een opbouw faciliteren van een netwerk tussen de verschillende startende locaties.

Op vrijdag 16 juni zal er een benefietconcert voor ‘ Music For Namibia Kids’  plaatsvinden in de PKN Kerk in Glimmen. Klik hier om naar de nieuwspagina te gaan om verder te lezen over dit concert en voor aanmelding.

 

Reizen van voorgaande jaren

Hieronder kunt u lezen over de reizen die inmiddels al gemaakt zijn voor Music For Namibia Kids.

Het is weer zover: in juni 2022 vertrek ik voor het vierde verdiepende en verbindende project naar Namibië … (weer te volgen via mijn blogs op WordPress). Dit is een vervolg op de drie voorgaande projecten, die vanaf april 2019 hebben plaats gevonden.

Ditmaal ga ik met diverse muziekdocenten van Kally’s Music Academy & Samuel’s Music school gezamenlijke concerten geven op locaties in zowel Centraal als Noord Namibië.  Kally’s Music Academy is momenteel flink aan het groeien dankzij de energieke en toegewijde oprichtster Laina Kally Amuulo. (zie voor uitgebreide info het blog van 25 augustus 2021). De kinderen komen vaak meerdere keren per week voor instrumentale les naar het muziekschooltje in Ongwediva en krijgen 1x per maand de gelegenheid om hun vorderingen op kleine concertjes ten gehore te brengen. 

Sinds een aantal maanden werkt zij op deze locatie samen met haar collega Gideon David uit Oshikuku. Hij is zeer ervaren op het gebied van de lage strijkers en met name de cello. Hij straalt sinds maart jl op zijn EIGEN instrument dat hij als donatie heeft mogen ontvangen. Hoe fijn is het, dat hij nu op eigen krachten concerten kan plannen en educatieve projecten uitvoeren!!

Dit alles is niet onopgemerkt gebleven bij het stadsbestuur en andere lokale overheidsinstanties; Laina ondervindt nu vanuit meerdere lagen logistieke en artistieke Goodwill, waardoor het voor haar makkelijker wordt om muzikale evenementen te organiseren.                                                        

De projecten tot nu toe:
In april 2019 reisde ik samen met twee andere professionele musici uit Nederland (Enne Feenstra, trombone en Maarten Jansen, altviool) naar dit Afrikaanse land met een koffer vol met instrumenten(toebehoren), bladmuziek en boomwhackers.  Naast de ondersteuning aan de Art Performance Centres in Oshikuku en Tsumeb hebben wij ook een muzikaal bezoek gebracht aan alle SOS Childrens Villages (Ondangwa, Tsumeb en Windhoek): Interactieve Kinderconcerten … lees meer hierover in mijn Blogs op WordPress

Samen muziek maken en instrumenten leren bespelen … dat is waarom de kinderen in Oshikuku en Tsumeb (Noord Namibië) iedere dag zo graag naar de kunstencentra komen, die de Zwitserse Lis Hidber meer dan 10 jaar geleden heeft opgericht. Tot zonsondergang bruisen deze centra van muzikale en kunstzinnige energie; daarna is het voor de kinderen weer tijd om naar hun vaak armoedige onderkomens terug te gaan.

Deze Arts Performance Centres vervullen een bijzondere maatschappelijke functie; ze bieden de kinderen kans om uit een omgeving van criminaliteit, drugs en uitzichtloosheid te stappen. De kids ervaren deze uren als een knikker die in het zonlicht in mooie kleuren glinstert. Hier geven alle lokale kunstdocenten met veel toewijding aan zoveel kinderen bestaansrecht … en zelfwaarde …

Na terugkomst van onze muzikale reis uit Namibië, hebben we in 2019 & 2020 (tussen alle Lockdowns door laverend) samen drie benefietconcerten gegeven. Deze opbrengsten zijn in de vorm van instrumenten en overig muziekmateriaal aan twee startende muziekscholen ten goede gekomen: Kally’s Music Academy in Ongwediwa/Noord Namibië en Samuel’s Musicschool in Omaruru (Midden Namibië). 

In oktober 2019 volgde een vierweekse follow-up voor de vioolklas in APC Oshikuku.  Muziek is de universeel verbindende kracht tussen twee werelden die in essentie bijna niet meer kunnen verschillen. En toch is er volgens de leider van dit APC een diep gewortelde wens om juist de werken uit de barokke en klassieke tijd te kunnen spelen op Westerse instrumenten: het heeft een magische aantrekkingskracht.

In deze vier weken heb ik intensief samen gewerkt met de lokale docenten zowel op muzikaal, menselijk, communicatief als planmatig opzicht. Hierdoor hebben zij nieuwe impulsen gekregen om in hun praktijk toe te passen.

Op uiteenlopende locaties hebben we inspirerende concerten gegeven, waardoor de exposure voor de verschillende kunstencentra tot ver buiten hun stadje is gaan reiken. Mooi en verrijkend voor beide werelden om gaandeweg steeds meer gezamenlijke aanknopingspunten te hebben kunnen vinden. 

Op 25 augustus 2021 ging mijn reis naar het kleine stadje Ongwediva/Oshakati gelegen in het uiterste Noorden tegen de grens met Angola aan en naar Omaruru in centraal Namibië, tegen het Erongo-gebergte aan.

Eindelijk weer verder met de ondersteuning ter plekke. De live ontmoeting met het multi talent Laina Kally Abiatal en haar collega Taleni Udeiko van Kally’s Music Academy. We dansten letterlijk van blijdschap om na anderhalf jaar online-meetings, eindelijk samen muziek te kunnen maken, de lucht écht te voelen trillen en samen verder te bouwen aan de toekomst van Kally’s Music Academy.

Laina Abiatal Amuulo is een gedreven muziek- en dansdocente die ervan droomt haar eigen Music Academy te realiseren voor de kinderen in Oshakati en Ongwediva. Immers muziek verbindt en creëert een neutrale ruimte waarin ieder kind vrijelijk op zoek kan gaan naar zijn of haar eigen unieke potentieel.

Om haar op PR-gebied op afstand alvast een beetje op weg te helpen, heb ik in 2020 in (digitale) samenspraak met Laina flyers en posters laten ontwerpen door mijn buurvrouw in Nederland Janine van Bureau Aanstoot – Communicatie & Organisatie … Drukwerk werd door de plaatselijke printshop Kappa in Oshakati gerealiseerd.

Elifas Samuel is een andere zeer gewaardeerde enthousiaste en bevlogen collega die tegenwoordig woont en werkt in Omaruru: klarinet- en saxofoondocent.We hebben elkaar in 2019 leren kennen in het APC Oshikuku. Hij volgt zijn innerlijke roep om binnen een vaak moeilijk sociaal-maatschappelijk speelveld de minst bemiddelde kinderen muziekeducatie aan te bieden. Hoe blij werd hij wel van de klarinetten, lessenaars en overig muzikaal materiaal dat ik met behulp van collega’s en sponsors in Nederland verzameld had!

'Music gives a soul to the universe, wings to the mind, flight to the imagination and life to everything'.

P L A T O

 
 
Klik hieronder op een foto om deze uitvergroot te zien.

Kennismaken met Caroline?