Samen muziek maken, échte klassieke muziek beluisteren en doorvoelen, improviseren op een thema, sociale cohesie versterken op basis van muzikale samenwerking. Muziek is in staat om ons met elkaar te verbinden en om een ‘momentum’ te creëren.
Werken uit het groot symfonisch repertoire neem ik bij deze workshops als uitgangspunt.
Bijvoorbeeld: Peer Gynt Suite van E. Grieg. We nemen het thema van de Hall of the Mountainking als basis om samen muziek te maken en vervolgens laten we onze eigen fantasie op dit verhaal los om zo een improvisatie hierop te ontwikkelen.
Ook de Morgenstimmung en Anitras Dans kunnen aan bod komen. De pentatonische melodie van deze super bekende compositie gaan we met boomwhackers, een grote Indianentrom en ‘moi’ op viool erbij spelen; daarna in iedere groep weer een nieuw verhaal bedenken over de zonsopkomst en het begin van de ochtend. Muzikaal onweer, regendruppels, wind door de bomen …
Ondertussen komen ze spelenderwijs in aanraking met de instrumenten van het symfonie orkest.
Vanuit mijn passie voor viool en jarenlange ervaring in de professionele orkesten, heb ik dit muziekproject voor de kinderen op AZC’s ontwikkeld: ik richt mijn lesprogramma zo in dat dit geheel afgestemd is op de kinderen van de AZC’s.
Als violist en gecertificeerd Bik’er heb ik dit project de afgelopen 9 jaar al op 20 scholen in Groningen en op diverse AZC’s in de provincie Groningen en Friesland gegeven.